Motory SMI
11. 9. 2013
Technologie

Co a k čemu jsou motory SMI (standard motor interface)?

Venkovní rolety řízené systémem SMI s drátovou domovní automatizací značky Becker. Trendem dnešní doby je elektronické inteligentní ovládání. Nová domovní automatizace SMI značky Becker má přitom rozhodující výhodu: nejenže řídí pohony, umí také zobrazit aktuální pozici rolet, tedy jestli jsou vytažené, spuštěné nebo v  mezipoloze. Řízení systému může převzít centrální jednotka, počítač nebo smartphone.

Výhody pro nás uživatele

Obyvatel domu získá instalací venkovních rolet několik zásadních výhod. Izoluje okna proti povětrnostním vlivům v zimě i v létě. Zabezpečí svoji nemovitost proti zlodějům - zde je ale  třeba vnímat bezpečnost jako soubor vlastností ztěžující vstup zloději.

Velmi účinné zastínění a podobně. Další možností zvýšení komfortu je instalace motorů, které umožňují ovládání rolet spínačem či dálkovým ovládáním. Výhody dálkového ovládání popíšeme v jiném článku, zde se budeme věnovat přínosu instalace SMI ovládání.

Motor SMI mimo standardních vlastností tento motor dává informaci systém, ve které se nachází pozici a zároveň umožňuje ovládajícímu tuto pozici přesně určit. Takže na dálkovém ovládači vidíme ve které pozici která roleta je, tuto pozici můžeme měnit i centrálně. Ovládacím systémem dáme pokyn roletám, aby se vytáhli řekněme na 30%. Tímto signálem zajistíme příjemné zastínění celého bytu.

Do systému můžeme nahrát režírované události: například promítání v domácím kině. Schéma vypadá tak, že rolety v prostoru kina jsou zcela zataženy, rolety ve světelném dosahu jsou na 50% zavřené. Ostatní jsou bez odezvy. Toto vše se odehraje po stisknutí jednoho tlačítka. Tak to je jistě příjemné. 

5