Vícevrstvé látkové rolety
30. 12. 2013
Zajímavosti ve stínění

V poslední době se výrazně zvedl zájem o vícevrstvé designové látkové rolety. Hledáme totiž nové trendy a neotřelé řešení, které je navíc praktické a to přesně splňuje tento typ látkové rolety.

twinroll

Mezi nejznámější vícevrstvé rolety patří roleta s vodorovnými transparentními a netransparentními pruhy. Na českém trhu ji známe nejčastěji pod názvem Twinroll, Twintex, Zebra a podobně.

Název rolety má každý výrobce svůj, princip funkce je stejný, rozdíl je v kolekci nabízených látek a použitém mechanismu a také v kvalitě zpracování, rovněž tak i v ceně. Kvalita látek je u všech výrobců celkem podobná.

Důležitý rozdíl je v nabízených barvách a dekorech. Mechanismus se mírně liší. S výrobkem doporučuji se nejdříve seznámit ve vzorkovně.

V poslední době se objevily další možnosti dekorativních vícevrstvých látkových rolet. Mne zaujal nejvíce systém rolety, která má dvě vrstvy tylového průhledného materiálu a mezi těmito vrstvami jsou všity lamely z neprůhledného materiálu.

Roleta umožňuje posuvem tylových materiálů v dolní pozici uvést střední vrstvu lamel do vodorovné polohy a tím jakoby otevřít lamely. Design je podobný horizontální žaluzii, která je ale tvořena subtilní látkou.

Nejznámější názvy tohoto výrobku jsou Silhoutte a Laguna. Zde jsou již větší rozdíly ve zpracování a v nabízeném sortimentu tkanin.

Další výrobky, které pracují na podobném principu jsou zhruba dva. Jedná se o zajímavé látkové rolety oceán a kaskáda. I zde roleta pracuje s dvěma vrstvami látky, které se vzájemně zakrývají či otevírají. Oceán přidává zajímavý design oblouků – vln (odtud jeho název) a kaskáda má největší schopnost se otevřít. Její vlny otevírají 11cm tylového materiálu. Tvoří pak zajímavé baldachýnové tvary, které jsou zajímavé při pohledu z interiéru.

Látkové rolety jsou velmi žádaný typ zastínění, ale stále jim něco chybělo – průhled ven. Kreativita využitá v těchto vícevrstvých roletách si zaslouženě získává více a více zájemců. 

5