Mám si vybrat venkovní žaluzie nebo rolety?

Mám si vybrat venkovní žaluzie nebo rolety?
29. 4. 2019
Druhy stínění

Efektivita stínění u venkovních žaluzií a rolet

venkovni zauzie

Především si řekněte, co od stínění očekáváte. Chcete ochranu před sluncem? V tom případě pro vás budou lepší venkovní rolety, u kterých lze pomocí lamel regulovat intenzitu světla. Lamely mají buď tvar „C“ (propustí více světla), nebo tvar „Z“ (propustí méně světla). Pracujete na směny a spíte často přes den nebo ke spánku potřebujete dokonalou tmu? Právě 100% zatemnění vám zajistí venkovní rolety, které zakryjí celé okno a nepropustí ani paprsek. Světlo lze u rolet regulovat jejich částečným vytažením.

Výhody a nevýhody venkovních žaluzií

+ Pohybem lamel lze měnit intenzitu světla
+ Zlepšují tepelně izolační vlastnosti budovy
+ Lze větrat, i když jsou žaluzie rozložené
+ Žaluzie lze využít i na velké skleněné plochy
- Za silného větru se musí vytáhnout
- Nelze získat 100% tmu

Výhody a nevýhody venkovních rolet

+ Získáte 100% zatemnění
+ Zlepšují tepelně izolační vlastnosti budovy
+ Vytváří lepší bariéru proti nevítaným návštěvám
+ Vhodnější volba do větrných lokalit
- Rolety jsou nevhodné pro členité či velké plochy
- Nelze plynule regulovat světlo (např. problém pro rostliny)

 

Chci nezávaznou cenovou nabídku

Záleží na lokalitě, kam chcete rolety a žaluzie pořídit

Při doporučení vhodného stínění bereme také ohled na danou lokalitu - například v horských střediscích, kde bývá silný vítr, doporučujeme rolety, které jsou do nepříznivých povětrnostních podmínek odolnější. Pokud se zákazník přiklání k venkovním žaluziím, je vhodné k montáži přidat také senzor větru, který při větrném počasí automaticky skryje žaluzie do úložného panelu. Tím se zabrání tomu, aby o sebe nebo o okno lamely narážely a dělaly rámus.

Venkovní rolety jsou také oblíbené u rodinných domů s okny do ulice či byty v přízemí, kde tvoří bariéru proti zlodějům. V kombinaci s motorovým pohonem tak vzniká pevná lamelová plocha, která nevítané návštěvy odradí. Je však důležité upozornit, že venkovní stínění nepatří mezi certifikované zabezpečující prvky, proto se na ně nelze u pojistné události odvolávat.

Náš tip

Motorové ovládání stínění je nejen pohodlné, ale zároveň zvyšuje životnost výrobků. Plynulé ovládání motoru šetří jednotlivé součástky a v kombinaci s čidlem větru si s venkovním stíněním nemusíte dělat žádné starosti.

Ceny venkovních žaluzií a rolet

Cenu stínění ovlivňuje rozměry oken, technické provedení, typ ovládání a dalších několik parametrů, proto nelze říci, zda jsou levnější venkovní žaluzie či rolety. Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme s výběrem, připravíme pro vás nezávaznou cenovou nabídku a kompletně se postaráme o montáž. Podívejte se na výsledky naší práce.

5