Údržba vertikálních žaluzií
27. 2. 2015
Návody

Podobně, jako pravidelně myjete okna, je potřeba v čistotě udržovat i vertikální žaluzie, které jsou skvělým pomocníkem ve stínění. Jaké jsou postupy a rady pro údržbu vertikálních žaluzií? A vyplatí se specializovaná čistírna?

Čištění vertikálních žaluzií svépomocí

Ještě před tím, než se pustíte do čištění vertikálních žaluzií svépomocí, pamatujte na to, že jsou jednotlivé lamely antistaticky ošetřeny, aby na nich neulpíval prach. Pokud lamely namočíte, tato ochranná vrstva se smyje a následně je textilie daleko více k nečistotám náchylnější.

vertikální žaluzie

Pokud se přece jen pustíte do údržby, doporučujeme využít vysavač puštěný na malé otáčky a vhodný nástavec. V žádném případě nedoporučujeme čistit žaluzie vodou – nejen, že se naruší ochranná antistatická vrstva a lamely mohou změnit barevnost, ale především se textilie pomačká a těžko v domácích podmínkách docílíte tak hladkého povrchu, který je jinak zajišťován strojově.

Boj s mastnotou a nikotinem

Pokud chcete vyčistit vertikální žaluzie znečištěné například od kuchyňské mastnoty či nikotinu, je lepší v tomto boji ustoupit a načichlé textilie vyhodit. Je to podobné, jako když chcete zbavit nepříjemného zápachu interiér,kde je nikotin „natažený“ do stěn a i po oškrábaní a novém nátěru bývá cítit. Zde je nejlepší tato cesta: pokud je to možné, nechte mechanické zázemí, které lze důkladně očistit saponáty a textilie kompletně celé vyměňte. Jen tak bude výsledek dokonalý a vy můžete nadále používat základ původních žaluzií.

Čištění vertikálních žaluzií odbornou firmou

Pokud mají být vertikální žaluzie kvalitně vyčištěny bez úhony, volbou je specializovaná čistírna. Můžete vybírat ze dvou cest: buď mokrý nebo suchý způsob. Ovšem cena za vyčištění bývá poměrně vysoká, proto doporučujeme finance za vyčištění starých žaluzií spíše využít na pořízení nových látek – kolejnice i ovládání zůstává původní, proto zaplatíte pouze za nové látky, které osvěží vzhled vašeho interiéru. Navíc se při výběru nemusíte omezovat nadčasovým vzhledem a můžete vyzkoušet moderní trendy.

Pokud máte nějaké otázky? Chcete zkonzultovat, zda se vyplatí vaše žaluzie vyčistit nebo je lepší pořídit nové? Neváhejte nás kontaktovat!

5