Stínění a teplo domu
21. 10. 2013
Technologie

Ze studie, kterou si objednalo německé průmyslové sdružení technických textilií, rolet a protisluneční ochrany ITRS, vyplynulo, že dynamické systémy rolet a protisluneční ochrany ušetří v potřebě užitkového tepla až 44 % energie. Tím byla poprvé předložena spolehlivá čísla, která prokazují  vliv  automaticky  řízených stínicích systémů na snížení nákladů.

Výpočty byly provedeny renomovanou inženýrskou kanceláří Prof. Dr. Hausera. Právě  se  zřetelem  na  redukci tepelných  ztrát  v  zimě  dosáhly automatické  roletové  a  protisluneční systémy podle studie ITRS vynikajících  čísel  –  především, když se vychází ze starého okna s  dvouvrstvým  izolačním  zasklením  a  součinitelem  prostupu tepla  U  =  3  W/(m 2 K),  které lze nalézt  ve  většině  stávajících  budov.

Pokud se zde použijí rolety, dosáhne se potenciálu energetické úspory ve výši 16 % z energie vynaložené na vytápění budovy. Z takto zjištěných čísel můžeme vypočítat návratnost ceny za instalaci rolet.

vliv rolety na teplo domu

Nejenom hliníkové rolety

Nejenom hliníkové ale i látkové systémy mají značný vliv na úspěšnou regulaci tepelné bilance. Hliníkové rolety jsou neprůhledné, ve dne při pobytu v místnosti při zatažených roletách je nutné svítit. Zde je na místě uvažovat o venkovních Screenových roletách.

Silný argument mluvící v jejich prospěch je jejich průhlednost. V místnosti je dostatek světla a ještě vidíme ven. Další výhodou je malá velikost kazety systému. Takto malou kazetu umíme snadno schovat do nadpraží okna. A nyní k výkonu takové rolety. Stínící prvek instalovaný z venkovní strany má mnohem větší účinnost, než obdobné stínění z vnitřní strany. Screen má výborné parametry snížení prostupu tepelné radiace do interiéru. V provedení ZIPSCREEN je systém odolný proti větru. 

Takže sečteno podtrženo: vidíme ven, intenzivně stíníme, máme dostatek světla a celkový design je velmi zajímavý. 

vliv screenové rolety na teplo

5